Als je eigenaar bent van een website, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je vindbaar bent voor potentiële bezoekers. Een manier om dit te doen is door middel van SEO. Het optimaliseren van je website voor SEO kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom is het uitvoeren van een SEO-audit een belangrijke stap om te bepalen hoe goed je website momenteel presteert op het gebied van SEO. In deze blog zullen we je laten zien hoe je een SEO-audit kunt uitvoeren, welke tools je kunt gebruiken en waar je op moet letten om de prestaties van je website te verbeteren.
In het kort: Wat is SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie) en verwijst naar het optimaliseren van uw website om hoger te scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Door je website te optimaliseren, zorg je ervoor dat zoekmachines begrijpen waar je site over gaat. Zo kan de zoekmachine je website aan gebruikers presenteren wanneer ze op zoek zijn naar informatie die ze op jouw website kunnen vinden. Dit kan leiden tot meer verkeer naar uw site en uiteindelijk tot meer conversies en inkomsten.
Waarom een SEO-audit uitvoeren?
Waarom zou je een SEO-audit op je WordPress website moeten uitvoeren?
Het antwoord is simpel: om ervoor te zorgen dat je website goed presteert, en blijft presteren, in zoekmachines en daarmee meer verkeer en leads genereert. Een SEO-audit biedt inzicht in de huidige staat van je website en helpt je om de verbeterpunten te identificeren. Een regelmatige SEO-audit is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je website blijft groeien en relevant blijft voor je doelgroep.
Hoe doe je een SEO-audit?
On-page SEO
Hieronder vallen onder andere de titel- en meta-tags, de URL-structuur en de pagina-inhoud.
1. Titel tag optimalisatie
Een belangrijk on-page element is de titel tag. Dit is de tekst die in de zoekresultaten verschijnt en bovenaan de pagina staat. Het is belangrijk dat deze tag duidelijk weergeeft waar de pagina over gaat en dat je relevante zoekwoorden gebruikt. Zo wordt het niet alleen voor Google makkelijker om te weten of de inhoud relevant is, maar ook voor de gebruiker.
2. Meta tag optimalisatie
Naast de titel tag zijn er nog meer meta-tags die van belang zijn voor SEO, zoals de meta-description en de meta-keywords. De meta-description geeft een korte beschrijving van de pagina in de zoekresultaten, een goed geschreven beschrijving zorgt voor een hogere click-through-rate.
De meta-keywords geven aan op welke zoekwoorden de pagina gevonden moet worden.
3. URL optimalisatie
Een duidelijke URL-structuur draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website en kan ook bijdragen aan een betere zoekmachineranking.
Enkele best practices:
- Houd het kort.
- Zorg ervoor dat de lezer (en ook Google) uit de URL kan afleiden waar de pagina of het artikel over gaat.
- Gebruik ‘-‘ om woorden te splitsen.
- Vermijd speciale karakters.
4. Pagina snelheid
Een trage website heeft een negatieve invloed op de gebruikersevaring en je zoekmachineranking. Het is daarom belangrijk om de snelheid van je website te optimaliseren. Zorg bijvoorbeeld voor een snelle hosting provider en optimaliseer afbeeldingen en video’s.
Kijk je zoekwoorden rankings na
Het is belangrijk om te weten op welke zoekwoorden je website gevonden wordt. Analyseer daarom je zoekwoordposities en kijk waar er ruimte is voor verbetering. Hiervoor kan je een SEO tool gebruiken.
Kijk je backlinks na
Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Ze dragen bij aan de autoriteit van je website en kunnen dus bijdragen aan een betere zoekmachineranking. Analyseer je backlinks en zorg dat ze relevant en van hoge kwaliteit zijn.
Houd je vooruitgang bij
Als je aanpassingen hebt gedaan naar aanleiding van je SEO-audit, is het belangrijk om je vooruitgang bij te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van Google Analytics. Zo kun je zien of je aanpassingen hebben bijgedragen aan een betere zoekmachineranking. Zo weet je wanneer je een schouderklopje hebt verdiend.
SEO-audit tools
Je zal misschien denken: “Dat is wel echt veel werk, zo een SEO-audit.” Gelukkig hoef je deze stappen niet allemaal handmatig te doen en zijn er verschillende tools beschikbaar die je helpen.
Google search console
Google Search Console is een gratis tool van Google die kan helpen bij een SEO-audit. Het biedt inzicht in de prestaties van je website in de zoekresultaten van Google. Met behulp van deze tool ontdek je de aanwezigheid van technische problemen op je site die mogelijk de prestaties van je site in de zoekresultaten negatief kunnen beïnvloeden.
Een van de belangrijkste functies van Google Search Console is het onderdeel ‘prestaties’. Dit rapport toont je hoe vaak je website in de zoekresultaten van Google verschijnt voor specifieke zoekopdrachten en geeft informatie over de click-through rate (CTR) en de gemiddelde positie van je website voor elke zoekopdracht. Op basis van deze gegevens bepaal je welke zoekwoorden en pagina’s op je website het meest relevant zijn en of je optimalisatiestrategieën effectief zijn.
Daarnaast biedt Google Search Console ook informatie over de interne en externe links van je website. Je kunt zien welke pagina’s het meest worden gelinkt en welke sites naar je website linken. Met deze informatie kun je eventuele problemen met de links op je site oplossen en je linkbuildingstrategieën verbeteren.
SEOptimer
SEOptimer is een online tool die je kan helpen bij het uitvoeren van een SEO-audit. Het biedt een overzichtelijke en gedetailleerde analyse van de belangrijkste on-page SEO-factoren, zoals de titel- en meta-tags, URL-structuur, inhoud, mobiele bruikbaarheid, enzovoort.
Door simpelweg je website-URL in te voeren in de tool, kan je in enkele minuten een volledig rapport krijgen dat aangeeft welke aspecten van je website geoptimaliseerd moeten worden voor een betere SEO-prestatie. De tool identificeert ook problemen met betrekking tot snelheid, veiligheid en technische SEO die kunnen worden opgelost om de ranking van je website te verbeteren.
Naast het identificeren van problemen, biedt SEOptimer ook nuttige suggesties en aanbevelingen voor hoe je deze problemen kunt oplossen en verbeteren. Dit is handig voor mensen zonder veel technische kennis over SEO-optimalisatie.
SEOptimer biedt ook rapportagefuncties waarmee je de voortgang van je SEO-optimalisatieproject kunt volgen en de resultaten van je inspanningen kunt meten. Dit kan nuttig zijn om te zien of de verbeteringen die je hebt aangebracht daadwerkelijk een positief effect hebben gehad op de ranking van je website in de zoekresultaten.
Een SEO-audit op je WordPress website kan van onschatbare waarde zijn om je website beter te laten presteren in zoekmachines. Door de verschillende stappen te voltooien verbeter je de ranking van je website. Zo trek je meer (potentiële) klanten aan.
Maak gebruik van de verschillende SEO-audit tools om een grondige analyse van je website te maken en een effectief actieplan te creëren om je website te optimaliseren.
Voer regelmatig een SEO-audit uit om ervoor te zorgen dat je website relevant blijft en goed blijft presteren in de zoekmachines.
Nog honger naar SEO-tips en tricks? Bekijk ons ander blog bericht over SEO op WordPress!