WordPress 6.2

WordPress 6.2, wat is er veranderd?

Op 29 maart de WordPress 6.2 update uitgerold, en het is de eerste grote release sinds de vorige update van 1 november vorig jaar, WordPress 6.1. Deze nieuwe update bevat verschillende nieuwe functies en verbeteringen die het gebruik van WordPress nog makkelijker en efficiënter maken. In deze blog zullen we de belangrijkste kenmerken van WordPress 6.2 bespreken.

1.    De Site Editor is niet langer een beta versie

Vanaf WordPress 6.2 is de Editor niet meer als ‘beta’ aangeduid. Deze verandering gaat verder dan enkel het veranderen van de naam, nu krijgen gebruikers een complete en duidelijke editor.

2.    Distraction-free Mode

De nieuwste release introduceert een afleidingsvrije modus. Dit betekent een schonere interface voor schrijven en bewerken. Wanneer je deze modus inschakelt, worden alle editor-besturingselementen verborgen en worden alle werkbalken minder zichtbaar om je focus alleen op de inhoud te houden. Handig voor de snel-afgeleiden onder ons.

3.    Sjabloon- en Sjabloononderdelen Preview

Een andere nieuwe functie van deze release is de mogelijkheid om eerst het sjabloonvoorbeeldvenster te laden.

In eerdere versies van WordPress was dit niet mogelijk. Dit was vooral lastig voor beginners die een deel van de sjablonen wilden bewerken.

Om deze problemen op te lossen, maakt WordPress 6.2 het mogelijk om eerst het sjabloonvoorbeeldvenster te laden. Hierdoor kun je verschillende sjablonen bekijken en beter begrijpen voordat je begint met bewerken.

4.    Block controls wordt verdeeld in “Styles” en “Settings”

In eerdere versies stonden alle blokinstellingen op 1 plaats. Hierdoor was het tijdrovend om de gewenste instellingen of stijlen te vinden.  Voor beginners was het ingewikkelt om te weten welke instellingen welke functie hadden. Nu splitst WordPress ze op in twee afzonderlijke sub-panelen, zo kan je duidelijk zien wat elke blok kan doen.

5.    Stijlen kopiëren en plakken

Als je dezelfde stijl wilt toepassen op een ander blok, moest je voorheen het hele blok dupliceren om de stijlen te kopiëren. Maar nu maakt versie 6.2 het proces gemakkelijker en flexibeler. Je kunt eenvoudig elke stijl van een blok kopiëren en plakken in een ander blok.

6.    Een verbeterde navigatie voor menu’s

Deze WordPress 6.2-release verbetert ook de menu-navigatie. Voor de update moesten gebruikers de navigatiemenu’s toevoegen in de volledige site-editor. Om dit proces gebruiksvriendelijker te maken, voegde deze release een subpaneel toe onder het navigatieblok.

7.    Vereenvoudigd invoegen van blokpatronen

Blokpatronen zijn de bouwstenen om de lay-out in WordPress-websites te creëren. Deze blokpatronen hebben een dropdown-schakelaar tussen de patrooncategorieën. De update zorgt ervoor dat je de preview van een patroon kan zien voordat je het in je pagina of bericht invoegt. Bovendien zijn er 2 nieuwe categorieën toegevoegd voor header- en footersecties.

8.    Stijl boek

Om het style book te gebruiken, navigeer je naar stijlen -> Bladeren door stijlen -> Kies een variatie om het uiterlijk van de site te wijzigen.

Het belangrijkste doel van dit stijl boek is om gebruikers te helpen de effecten van wijzigingen voor een blok te begrijpen. Het helpt ook om een beter idee te krijgen van blokstijlen om te beslissen welke stijl of aanpassing aan de vereisten voldoet.

5 elementen van het stijl boek

  1. Thema: toont de stijlen voor het site-logo, titelblokken en site-navigatie.
  2. Tekst: bevat de stijl van inhoud zoals koppen, alinea’s, tabellen, enz.
  3. Media: toont de preview van ingevoegde mediabestanden.
  4. Design: geeft de ontwerpen van kolommen, knoppen en groepen weer.
  5. Widgets: toont de previews van widgets zoals agenda’s, paginalijsten enz.

Met deze elementen van de style book-functie krijg je een volledig overzicht van het ontwerppatroon en de stijldetails van uw website. Hierdoor kan je een netjes ontwerp maken en deze efficiënter hergebruiken of verder aanpassen.

9.    Aangepaste CSS

De WordPress 6.2-release maakt het mogelijk om aangepaste CSS toe te voegen voor de hele website of voor specifieke blokken, wat ervoor zorgt dat je meer vrijdheid hebt in je ontwerp.

10. Openverse integratie

Openverse is een bron van gratis foto’s en audio. Met deze release kan je meer dan 300 miljoen vrij beschikbare afbeeldingen en openbaar domein afbeeldingen van Openverse op je website plaatsen.

11. Implementing a Smooth Transition between Widgets and Template

In vorige versies van WordPress verloren gebruikers hun oude widgets wanneer ze overschakelden naar het blokthema. Om dit probleem op te lossen, biedt WordPress 6.2 een mooie en soepele fallback om de oude widgets om te zetten in onderdelen van je thema’s.

12. Sticky Positioning

De positie blok ondersteunt nu de optie “Sticky”. Dit maakt een blok zichtbaar binnen het gezichtsveld, de gebruiker kan nog steeds door de inhoud scrollen. Deze functie is nuttig om een aftelling, statusberichten of promoties weer te geven.

13. Globale blokstijl

Via de globale blokstijl voor bewerk je alle blokken met één klik. Om deze functie in te schakelen, ga je naar de “Geavanceerde” instellingen en klik je op “publiceren”. Je zult de optie zien om alle stijlen die zijn toegepast te publiceren.

14. Labels op kleur

De release omvat verschillende kleurgecodeerde labels voor sjabloononderdelen en herbruikbare blokken om ze snel te kunnen identificeren.

Update je WordPress snel om van deze nieuwe functies te genieten!

Gerelateerde

Berichten