SEO-vriendelijke website

Een SEO-vriendelijke website in WordPress

In het digitale tijdperk is het voor bedrijven van groot belang om online vindbaar te zijn. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines, zoals Google, wordt de kans groter dat potentiële klanten jouw website. In deze paper gaan we dieper in op hoe je een SEO-vriendelijke website kan maken in WordPress. We bespreken wat SEO inhoudt, welke aspecten ervoor zorgen dat je positie in Google hoger is en we geven enkele voorbeelden van plugins die je kunnen helpen met SEO.

Wat is een SEO-vriendelijke website?

SEO staat voor Search Engine Optimization en verwijst naar het proces van het optimaliseren van je website om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Door je website SEO-vriendelijk te maken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines beter begrijpen waar je website over gaat en deze beter kunnen matchen met relevante zoekopdrachten van gebruikers.

Om een goede SEO te hebben, moet je rekening houden met een aantal aspecten:

  1. Relevante en hoogwaardige content
  2. Gebruik de juiste zoekwoorden
  3. Een goede technische structuur van de website
  4. Backlinks van andere websites
  5. Een snelle laadtijd van de website.

Het belang van goede content

Waarom goede content belangrijk is voor SEO

Het is van groot belang om te begrijpen waar zoekmachines zoals Google naar op zoek zijn. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de positie van een website in de zoekresultaten is de kwaliteit van de content. Google hecht veel waarde aan kennis en relevantie voor de gebruiker.

Gebruik van trefwoorden en zoektermen

Doe onderzoek naar populaire zoekwoorden en onderwerpen in jouw vakgebied. Hiervoor zijn specifieke tools beschikbaar, maar je kunt ook simpelweg het onderwerp waarover je wilt schrijven opzoeken in Google en kijken hoe je concurrenten dit aanpakken.

Tip: kijk ook eens onder de gerelateerde zoekresultaten, dit kan je helpen om subtopics te vinden voor je content.

Tips om SEO-vriendelijke content te schrijven

  1. Gebruik het primaire zoekwoord in je content, vooral in de titel en in het begin van je tekst.
  2. Zorg ervoor dat je niet aan keyword stuffing doet. Dit wil zeggen dat je het zoekwoord overmatig veel gebruikt.
  3. Gebruik afbeeldingen en video’s zodat de inhoud interessant is voor de lezer. Gebruik het primaire zoekwoord in de alt-tekst.
  4. Zorg voor een goede leesbaarheid. Gebruik korte zinnen en alinea’s, voeg subtitels toe en laat witruimte tussen de alinea’s.
  5. Schrijf regelmatig nieuwe inhoud. Dit kan helpen om je autoriteit in de ogen van Google te verhogen. Houd de actualiteit in de gaten en speel hierop in.

Technische aspecten van SEO

Meta-tags, titels en beschrijvingen

Meta-tags, titels en beschrijvingen geven zoekmachines belangrijke informatie over je website. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met je primaire zoekwoord en de inhoud van je pagina. Zorg dat de titel en de beschrijving goed te begrijpen is voor je bezoeker, want dit is het eerste wat ze zien als ze je website of pagina tegenkomen op Google.

Alt-tags voor afbeeldingen

Alt-tags maken de inhoud van de afbeelding toegankelijker voor zoekmachines en gebruikers met visuele beperkingen. Vergeet hierbij niet om je primaire zoekwoord te vermelden.

URL-structuur

Een leesbare URL-structuur maakt het voor zoekmachines en gebruikers makkelijker om de inhoud van je website te begrijpen. Gebruik hiervoor best de titel van je pagina of artikel.

Snelheid van je website

Een snelle website zorgt voor een betere gebruikerservaring en wordt door Google beloond met een hogere SEO-score. Zorg daarom dat je website snel laadt en vermijd grote bestanden en onnodige plug-ins. (Link naar een paper over de snelheid van je website verbeteren?)

Linkbuilding

Linkbuilding, ook bekend als backlinks, is het proces waarbij andere websites naar jouw website linken. Dit kan een teken zijn dat ze jouw website aanbevelen of je content als bron gebruiken. Google beschouwt backlinks als een bijdrage aan de autoriteit van jouw website. Pluspunten voor de SEO-score dus!

Tips voor linkbuilding:

  1. Neem contact op met relevante websites en vraag of ze naar jouw content willen linken. Zorg er wel voor dat je content correct en uniek is, anders zullen ze niet snel toehappen.
  2. Zoek naar gebroken links op relevante websites en bied jouw relevante content als alternatief aan de website-eigenaar. Gebroken links zorgen voor een slechte gebruikerservaring, dus zal de website-eigenaar waarschijnlijk blij zijn met een alternatief.
  3. Ga op zoek naar artikelen of pagina’s die over jou gaan, maar niet naar jou doorlinken. Deze backlinks zijn makkelijker te verkrijgen, omdat de content al over jou gaat.
  4. Linkwaardige content zorgt automatisch voor backlinks. Zorg dus voor interessante, nuttige en unieke content die mensen willen delen en naar willen linken.
   Enkele voorbeelden:
    1. Infographics
    2. Gratis tutorials
    3. Templates
    4. Webinars
    5. Checklists

Naast externe links, zijn ook interne links belangrijk voor een SEO-vriendelijke website. Het helpt de gebruiker, en ook Google, om de structuur en inhoud van je website te begrijpen.

Plugins voor SEO

Rank Math is de nieuwere speler op de markt van WordPress SEO-plugins. Het werd gelanceerd eind 2018. Hoewel de SEO-plugin nieuw is, komt het van een gevestigd WordPress-ontwikkelingsteam bij MyThemeShop. Sinds de lancering is de plugin snel populair geworden en het verdient nu de titel van de op één na populairste WordPress SEO-plugin.

Yoast SEO werd gelanceerd in 2010, het veruit de populairste WordPress SEO-plugin. Yoast werd opgericht door Joost de Valk, die een SEO-consultant was voordat hij Yoast SEO lanceerde. Naast de meest populaire WordPress SEO-plugin is Yoast SEO ook gewoon een van de meest populaire WordPress-plugins aller tijden, met meer dan 288 miljoen downloads tot op heden.

Conclusie

Een SEO-vriendelijke website is een essentieel onderdeel is van elke online marketingstrategie voor bedrijven die zichtbaar willen zijn op Google. Het omvat verschillende aspecten, waaronder de inhoud van je website en de technische aspecten ervan. Om SEO-vriendelijke inhoud te creëren, is het belangrijk om enkele belangrijke tips in acht te nemen. We sommen ze hier nog even voor je op:

  1. Relevante en hoogwaardige content
  2. Gebruik de juiste zoekwoorden
  3. Een goede technische structuur van de website
  4. Backlinks van andere websites
  5. Een snelle laadtijd van de website.
  6. Schrijf regelmatig nieuwe content.

Gelukkig zijn er verschillende plugins beschikbaar, zoals Rank math en Yoast SEO, die je helpen je website te optimaliseren voor zoekmachines. Door deze tools te gebruiken en de beste SEO-praktijken te volgen, vergroot je je online aanwezigheid en trek je meer potentiële klanten aan.

Gerelateerde

Berichten