Je bent niet de enige die zich afvraagt of WordPress veilig is. Het is een veelgebruikt contentmanagementsysteem (CMS) voor websites, meer dan de helft van alle websites zijn gemaakt met WordPress. Het is belangrijk om te beseffen dat de populariteit van het CMS hackers aantrekt. Een goede beveiliging is dus essentieel voor je website.
Beveiligde verbinding (https)
SLL-certificaat: wat is het?
Secure Socket Layer (SSL) is een beveiligingsprotocol dat ervoor zorgt dat er een versleutelde verbinding tot stand wordt gebracht tussen een webserver en een webbrowser. Dit zorgt ervoor dat de persoonlijke gegevens van je websitebezoekers niet zichtbaar zijn voor mogelijke hackers.
Een beveiligde verbinding voor jouw website iserg belangrijk, omdat het verplicht is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), wanneer je via jouw website persoonsgegevens verzamelt. Zelfs een simpel contactformulier valt hier al onder.
Wil je beter gevonden worden in Google? Dan is het een goed idee om het SSL-certificaat aan jouw website te koppelen. Google hecht veel waarde aan haar gebruikers en websites zonder SSL-certificaat krijgen daarom een lagere positie in de zoekresultaten. Dit zorgt voor een lagere vindbaarheid voor je (potentiële) klanten.
Hoe installeer ik een SSL-certificaat?
Als je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je nu een SSL-certificaat installeren. Volg de volgende stappen om het SSL-certificaat aan jouw website te koppelen:
- Klik op “Geen certificaat”
- Klik op “Ontvang een SSL/TLS-certificaat”
- Klik op “Installeer een gratis basiscertificaat, geleverd door Let’s Encrypt”
- Vul een geldig e-mailadres in waar je meldingen op kunt ontvangen
- Selecteer alle velden
- Klik op “Gratis ophalen”
Staat er bij jou “Let’s Encrypt” in plaats van “Geen certificaat”? Dan hoef je hier niks te doen.
Hoe veilig is WordPress?
WordPress is de populairste manier om een website te bouwen. Dit maakt het een aantrekkelijk doelwit voor hackers die er commerciële, activistische of zelfs recreatieve redenen voor hebben. Deze hackers hebben meestal commerciële redenen, soms doen ze het ook uit activisme en soms zelfs voor de fun.
Wat maakt je website zwakker tegen hackers?
Hackers komen meestal niet binnen via een zwakte in de WordPress core, maar eerder via problemen die voorkomen hadden kunnen worden, zoals verouderde software of zwakke wachtwoorden. Het is daarom belangrijk om deze kwetsbaarheden te minimaliseren en je website zo goed mogelijk te beveiligen tegen mogelijke aanvallen.
1. Verouderde software
Het beveiligingsteam van WordPress levert uitstekend werk als het gaat om problemen met de core. Als je op tijd alle updates toepast, is het onwaarschijnlijk dat je site problemen ondervindt als gevolg van kwetsbaarheden in de core.
2. Verouderde plugins of thema’s
Thema’s en -plugins zorgen voor extra kwetsbaarheid. Je kunt een groot deel van het risico beperken door de standaardaanbevelingen op te volgen. Houd je plugins en thema’s altijd up-to-date en installeer alleen van betrouwbare bronnen.
3. Slechte hosting-omgeving
Als je een betrouwbare hostingomgeving gebruikt in combinatie met de meest recente versies van belangrijke technologie, zoals PHP, kan je op beide oren slapen.
4. Zwakke inloggegevens
Beveilig je account door de accountgegevens goed op te bergen, zodat hackers niet zomaar binnen kunnen komen. Je kunt het risico verkleinen door sterke wachtwoorden te gebruiken en tweestapsverificatie in te stellen.
5. Supplychain-aanvallen
Hackers kunnen via een slimme truc toegang krijgen tot je gegevens, ook wel bekend als een supplychain-aanval. Dit is hoe het werkt:
- Een hacker koopt een populaire en hoogwaardige plugin van WordPress.org.
- Vervolgens voegt de hacker een backdoor toe aan de code van de plugin.
- Hij/zij wacht daarna tot mensen de plugin updaten, waardoor de backdoor geactiveerd wordt.
Deze aanvallen voorkomen kan best lastig zijn, omdat we aanraden om altijd je plugins up-to-date te houden. Om je te helpen, kunnen beveiligingsplugins je waarschuwen wanneer een plugin is verwijderd uit WordPress.org, zodat je snel actie kan ondernemen. Een regelmatige back-up kan je helpen om permanente schade te voorkomen.
Dus, is WordPress veilig?
Geen enkel contentbeheersysteem is 100% betrouwbaar. WordPress werkt er wel actief aan om beveiligingsproblemen zo snel mogelijk op te lossen. De meeste hacks worden veroorzaakt door een van de redenen die we al besproken hebben.
Dus, terwijl WordPress geen garantie biedt tegen aanvallen, kun je met de juiste maatregelen en waakzaamheid een veilige website hebben.
Wat te doen als je gehackt wordt?
Heb je een back-up?
Maak dan een kopie van je gehackte website om deze later te onderzoeken en een hack in de toekomst te voorkomen. Vervolgens kan je de back-up van vóór de hack terugzetten en controleren of alles correct werkt. Als je een webshop hebt, is het aan te raden om deze tijdelijk offline te halen en je klanten te informeren terwijl je de verloren gegevens verzamelt.
Heb je geen back-up?
Dan zijn er 2 opties:
1. Website schoonmaken
Je kan proberen je website schoon te maken als de hack subtiel is, maar er is geen garantie dat je website nog hersteld kan worden.
2. Website weggooien
Als de schade te groot is, is het beter om de website offline te halen en een tijdelijke pagina te plaatsen zodat klanten je nog steeds kunnen vinden. Ondertussen kan je aan een nieuwe website werken.
Voorkom dat je opnieuw gehackt wordt
Om te voorkomen dat je opnieuw gehackt wordt, moet je alle wachtwoorden wijzigen, ook die van andere gebruikers. Controleer of je website op de blacklist van Google staat, omdat Google-gebruikers graag veilig houdt en je website op de blacklist zet als deze onveilig is.
Beveiliging plugin
Wordfence
Wordfence wordt algemeen erkend als de nummer één WordPress beveiligingsplugin.
De plugin biedt:
- Wordfence Firewall: aangedreven door de voortdurend bijgewerkte Threat Defense Feed.
- Wordfence Scan: maakt gebruik van dezelfde feed en waarschuwt je snel voor problemen.
- Live Traffic view: real-time zicht op verkeer en hackpogingen op jouw website.
- Een uitgebreide reeks aanvullende tools.
Liever het onderhoud uit handen geven? Wij zorgen voor een volledige ontzorging voor alles wat met jouw WordPress website te maken heeft. Je loopt zo geen risico meer om gehackt te worden of dat je website offline gaat. Bekijk ons onderhoudspakket hier!